1 Oświadczenie w sprawie spotkań z Gisellą Cardia na terenie Archidiecezji | Kościół Szczecińsko-kamieński
Piątek, 13 kwietnia 2024 r. imieniny: Artemona, Justyny, Przemysławy Sobota II tygodnia okresu wielkanocnego | Wspomnienie dowolne Św. Marcina I

Katedra na żywo

wiecej ...

Fundusze europejskie Wydział Wychowania Katolickiego Wydział Duszpasterstwa Rodzin Ochrona dzieci i młodzieży Duszpasterstwo ministrantów Archidiecezjalne forum pastoralne Apostolat Chorych

Polecamy:

WSPÓLNOTY

WSPÓLNOTY 11 maja 2021 09:57 wyświetleń: 8502

Oświadczenie w sprawie spotkań z Gisellą Cardia na terenie Archidiecezji

Archidiecezja nie jest podmiotem zapraszającym, ani też nie zajmuje stanowiska merytorycznego w tej kwestii.

Pełny tekst oświadczenia

W związku z pytaniami dotyczącymi wizyty Pani Giselli Cardia na terenie Archidiecezji Szczecińsko-Kamieńskiej, na prośbę Arcybiskupa Andrzeja Dzięgi, Kuria Metropolitalna w Szczecinie przypomina co następuje:

1. Każdy z wiernych ma prawo, jeśli tego chce, dawać świadectwo o sprawach dotyczących własnego życia duchowego. Może również proponować wygłaszanie tego rodzaju świadectwa wobec określonej wspólnoty wiernych.

2. Każdy z wiernych duchownych i świeckich sam ma prawo rozstrzygać, czy chce słuchać świadectw określonych osób, w tym także dotyczących tzw. „objawień prywatnych”, czy też nie chce tych tekstów słuchać lub czytać.

3. Każdy proboszcz lub rektor kościoła ma prawo, po osobistym rozeznaniu sprawy, wyrazić zgodę, aby poza liturgią sakramentalną takie świadectwa były wygłaszane wobec wspólnoty. Może też w ramach swoich kompetencji zapraszać osoby świeckie i duchowne do wygłaszania tego rodzeniu świadectw lub prelekcji.

Spotkania Pani Giselli Cardia z Tevignano Romano na terenie Archidiecezji Szczecińsko-Kamieńskiej należą do grupy sytuacji wspomnianych powyżej.

/-/ Ks. kan. dr Piotr Skiba
Wikariusz Biskupi ds. Duszpasterstwa

Szczecin, dnia 4 maja 2021 r.

aktualizowano: 2021-09-20 16:31
Wszystkich rekordów:

Polecane:

Przewodniczący KEP prosi, by najbliższa niedziela była dniem modlitwy w obronie życia poczętego

Zachęcam gorąco, aby najbliższą niedzielę uczynić dniem szczególnej modlitwy w obronie życia poczętego. Proszę, aby we wszystkich kościołach w Polsce, na każdej Mszy Świętej, modlić się w tej intencji – napisał przewodniczący Konferencji Episkopatu Polski abp Tadeusz Wojda SAC w Apelu o modlitwę w intencji ochrony życia osób nienarodzonych.

Duchowa Adopcja Dziecka Poczętego

Ta fundacja jest niewątpliwie charyzmatyczna. To szczególne zagadnienie służby życiu od poczecia do naturalnej śmierci jest wpisane w posługę Fundacji Małych Stópek i jak bardzo jest dziś aktualne i potrzebne.

Marsz dla życia w Szczecinie

To już 20. Marsz dla Życia w Szczecinie i jak przypomina Fundacja Małych Stópek, to jak dotychczas najliczniejszy marsz prolife w Polsce.

Msze św., kościoły

Społeczność

projektowanie stron www szczecin, design, strony dla parafii

Kuria Metropolitalna Szczecińsko-Kamieńska