Czwartek, 28 października 2021 r. imieniny: Narcyza, Serafina, Wioletty Czwartek XXX tygodnia okresu zwykłego | Święto Świętych Apostołów Szymona i Judy Tadeusza

Katedra na żywo

wiecej ... Fundusze europejskie Wydział Wychowania Katolickiego Wydział Duszpasterstwa Rodzin Ochrona dzieci i młodzieży Duszpasterstwo ministrantów Archidiecezjalne Duszpasterstwo Trzeźwości Apostolat Chorych

Polecamy:

Home 11 maja 09:57 wyświetleń: 6669

Oświadczenie w sprawie spotkań z Gisellą Cardia na terenie Archidiecezji

Archidiecezja nie jest podmiotem zapraszającym, ani też nie zajmuje stanowiska merytorycznego w tej kwestii.

Pełny tekst oświadczenia

W związku z pytaniami dotyczącymi wizyty Pani Giselli Cardia na terenie Archidiecezji Szczecińsko-Kamieńskiej, na prośbę Arcybiskupa Andrzeja Dzięgi, Kuria Metropolitalna w Szczecinie przypomina co następuje:

1. Każdy z wiernych ma prawo, jeśli tego chce, dawać świadectwo o sprawach dotyczących własnego życia duchowego. Może również proponować wygłaszanie tego rodzaju świadectwa wobec określonej wspólnoty wiernych.

2. Każdy z wiernych duchownych i świeckich sam ma prawo rozstrzygać, czy chce słuchać świadectw określonych osób, w tym także dotyczących tzw. „objawień prywatnych”, czy też nie chce tych tekstów słuchać lub czytać.

3. Każdy proboszcz lub rektor kościoła ma prawo, po osobistym rozeznaniu sprawy, wyrazić zgodę, aby poza liturgią sakramentalną takie świadectwa były wygłaszane wobec wspólnoty. Może też w ramach swoich kompetencji zapraszać osoby świeckie i duchowne do wygłaszania tego rodzeniu świadectw lub prelekcji.

Spotkania Pani Giselli Cardia z Tevignano Romano na terenie Archidiecezji Szczecińsko-Kamieńskiej należą do grupy sytuacji wspomnianych powyżej.

/-/ Ks. kan. dr Piotr Skiba
Wikariusz Biskupi ds. Duszpasterstwa

Szczecin, dnia 4 maja 2021 r.

aktualizowano: 2021-09-20 16:31
Wszystkich rekordów:

Polecane:

Procesja ze świętymi w Szczecinie

Zapraszamy do udziału w Procesji ze świętymi w niedzielę,31 października br. Procesja wyruszy o godz. 20.00 z Jasnych Błoni, od Figury św. Jana Pawła II, do Katedry.

»

Przewodniczący Episkopatu apeluje o przestrzeganie obostrzeń sanitarnych

Zwracam się z gorącym apelem do wszystkich ludzi dobrej woli o przestrzeganie norm i zasad sanitarnych, zwłaszcza o noszenie maseczek ochronnych w przestrzeniach zamkniętych – napisał w Apelu przewodniczący Konferencji Episkopatu Polski abp Stanisław Gądecki w kontekście zbliżającej się uroczystości Wszystkich Świętych.

Kardynał Stefan Wyszyński a Pomorze Zachodnie

7 czerwca 2020 r. kard. Stefan Wyszyński miał być ogłoszonym błogosławionym. Niestety czekamy na nowy termin. Niemniej jego posługa mocno wpisuje się w dzieje tych ziem. To w Archidiecezji Szczecińsko-Kamieńskiej miał cud uzdrowienia osoby dokonany przez Boga za wstawiennictwem Prymasa Tysiąclecia. Przygotowujące się do tej wyjątkowej chwili, pragnę ukazać związek kard. Stefana Wyszyńskiego z Pomorzem Zachodnim, a głównie Archidiecezją Szczecińsko-Kamieńską.

Msze św., kościoły

Społeczność

projektowanie stron www szczecin, design, strony dla parafii

Kuria Metropolitalna Szczecińsko-Kamieńska