Niedziela, 18 lutego 2018 r. imieniny: Konstancji, Krystiana, Sylwany I Niedziela Wielkiego Postu

INSTYTUCJE

INSTYTUCJE 27 marca 2015 22:20 wyświetleń: 6402 S.Z.

Oświadczenie w sprawie rekolekcji wielkopostnych w Gryficach

W związku z informacjami prasowymi dotyczącymi tegorocznych wielkopostnych rekolekcji szkolno-parafialnych w Gryficach, publikujemy Oświadczenie Kurii Metropolitalnej w Szczecinie w tej sprawie.

Szczecin, dnia 27 marca 2015 r.

Oświadczenie

W związku z informacjami prasowymi dotyczącymi tegorocznych wielkopostnych rekolekcji szkolno-parafialnych dla szkół gimnazjalnych i ponadgimnazjalnych w Gryficach, w Archidiecezji Szczecińsko-Kamieńskiej, informujemy, że rekolekcje te - na zaproszenie zespołu duszpastersko-katechetycznego z Gryfic - prowadził ks. Rafał Jarosiewicz, Dyrektor Szkoły Nowej Ewangelizacji w Koszalinie, wraz ze współpracownikami z koszalińskiej Szkoły Nowej Ewangelizacji. Program rekolekcji został ustalony przez prowadzących oraz zespół duszpastersko-katechetyczny zgodnie ze standardami przyjętymi w Archidiecezji Szczecińsko-Kamieńskiej. Każdy element tych rekolekcji był odpowiednio uczniom wyjaśniany w celu umożliwienia uczestnikom właściwego duchowego przeżycia.
  Jednocześnie informujemy, że wspomniany w informacjach prasowych ks. Tomasz Worobec nie był kapłanem prowadzącym te rekolekcje.

/-/ Ks. dr Sławomir Zyga
                                      Kanclerz Kurii

aktualizowano: 2015-04-02 16:58
Wszystkich rekordów:

Polecane:

Środa Popielcowa 2018 w Bazylice Katedralnej

Dnia 14 lutego 2018 r. w całym Kościele obchodzono Środę Popielcową, która rozpoczęła czterdziestodniowy okres Wielkiego Postu. Mszy świętej z obrzędem posypania głów popiołem w Bazylice Archikatedralnej pw. św. Jakuba Apostoła w Szczecinie przewodniczył Ksiądz Biskup Henryk Wejman.
Fot. al. M.Kuligowski

Orędzie Papieża Franciszka na Wielki Post 2018

Zachęcam przede wszystkim członków Kościoła, aby z zapałem podjęli drogę wielkopostną, czerpiąc wsparcie z jałmużny, postu i modlitwy – pisze w ogłoszonym orędziu na tegoroczny Wielki Post Ojciec Święty Franciszek.

»

Słowo okolicznościowe Księdza Arcybiskupa Metropolity na Środę Popielcową 14 lutego 2018

"... Pan Bóg chce nam na Drodze nawrócenia dopomagać swoją łaską, ale my musimy się nauczyć przyjmowania daru Łaski. (...) Trzeba nam więc wydobyć z szuflady Księgi Pisma Świętego, szczególnie Księgi Nowego Testamentu, aby je czytać, by się nimi modlić, by się z nich uczyć Bożej drogi. Trzeba się też włączyć aktywnie we Wspólnotę uczniów Chrystusa. Zbyt często, niestety, unikamy pogłębionej wspólnoty uczniów Pana, pozostając tylko na pewnym minimum ..."

Msze św., kościoły